Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu

Booksa, 19.11.2021. u 19 sati

Gošće: Marija Skočibušić i Olja Savičević Ivančević

Moderira: Luiza Bouharaoua

„Pitaj što te zanima – spisateljice u dijalogu” pilot je književna tribina koja otvara dijalog među autoricama različitih generacija i faza u spisateljskim karijerama tako što spaja već etablirane autorice s debitanticama, odnosno autoricama nove generacije, istražuje odnose među generacijama te odgovara na pitanje što „mlade” autorice mogu naučiti od „starijih” i na koji način nove generacije utječu na rad svojih prethodnika. Otvarajući međugeneracijski dijalog koji povezuje suvremenu književnu produkciju s važnim društvenim temama, program „Spisateljice u dijalogu” istražuje načine na koji književnost može biti utjeha, pomoćnik i suborac u suočavanju s društvenim izazovima, problemima i tabuima.

U trećem izdanju „Spisateljica u dijalogu”, nazvanom „Bit će strašno kada ja porastem”, razgovaramo s dobitnicom nagrade „Na vrh jezika” Marijom Skočibušić te s jednom od naših najnagrađivanijih i najprevođenijih spisateljica, Oljom Savičević Ivančević.

Kroz razgovor o debitantskoj zbirci poezije Marije Skočibušić, „Kraćenje razlomaka”, i zbirci „Standardan život”, koja u jednoj knjizi okuplja poeziju Saške Rojc (heteronim Olje Savičević Ivančević) te Oljine zbirke „Kućna pravila” i „Mamasafari (i ostale stvari)”, fokusirati ćemo se na temu djevojaštva, njegove izazove, rane i revolucionarni potencijal.

Pripitomljavajući jezik (milom ili silom), obje autorice vode nas na putovanje proturječjima djevojaštava, predjelima nepodnošljive napetosti između nedoraslosti, suzdržanosti i šutnje te gladi, strasti i prkosa. Svjesne izvanjskih imperativa ispravnosti koji naređuju svođenje vlastitog tijela i tjelesnosti na društveno zadane okvire, Marija Skočibušić i Olja Savičević Ivančević, olovkom daju oslonac vlastitom glasu kojim ispisuju nove mogućnosti življenja djevojaštva i tjelesnosti ispunjene pripadanjem i užitkom. Njihova poezija glasno dovodi u pitanje nametnute redukcije i nužnost „odrastanja” te nam snagom i prkosom pokazuje da smo baš onda kada smo svoje (ma koliko „male” ili „mlade” bile) zastrašujuće dorasle i dovoljne.

Program vodi i moderira: Luiza Bouharaoua

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca