Pisci na Baniji: S. Baković, T. Domović, M. Kirin u Petrinji

forzicije

Tribina Pisci na Baniji se nastavlja!
Nakon kratke zimsko-uskršnje pauze ove nedjelje, 11. travnja 2021., nastavljamo upoznavati spisateljice i pisce iz svih krajeva Hrvatske s našim gradom, a petrinjskoj publici i dalje približavamo noviju hrvatsku književnost.
Kao i svaki put, dolaze nam izvrsni gosti: Miroslav Kirin (obzirom na korijene, gost tek u najširem smislu riječi), Sanja Baković i Tomislav Domović. O njima i njihovom radu pročitajte u odlomcima u nastavku, a potom u nedjelju u 17 sati dođite saznati još više, čuti njihove radove, družiti se i sudjelovati u neumornom kulturnom životu Petrinje.
Ova, treća tribina održat će se na novoj lokaciji Udruge IKS, na livadi u Radićevoj 21 u Petrinji, pored ureda - kontejnera Udruge IKS (u slučaju ružnijeg vremena u šatoru na istoj lokaciji).
Suorganizatori tribine Pisci na Baniji su Hrvatsko društvo pisaca, Udruga IKS i Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Moderatorica je Ines Kosturin.

O Miroslavu Kirinu:
Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Školovao se u Petrinji i Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao engleski jezik i književnost i komparativnu književnost.
Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika, od čega ističemo knjigu poezije Od nje do vječnosti, za koju je 1989. osvojio nagradu Goran za mlade pjesnike te roman Album za koji je 2001. godine osvojio nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu. Najnovije njegovo djelo je knjiga poezije Malešne (Fraktura, 2019.).

O Sanji Baković:
Sanja Baković rođena je u Splitu 1976. godine. Odrasla je u Bolu na Braču. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Završila je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, studira na doktorskom studiju Etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Poeziju objavljuje u raznim časopisima te sudjeluje na mnogim književnim tribinama i manifestacijama.
Pokrenula je 2015. godine projekt Odvalimo se poezijom s ciljem povećanjem vidljivosti poezije u javnom prostoru. U Bolu na Braču je 2017. godine je uz podršku Centra za kulturu Općine Bol pokrenula pjesnički festival Odvalimo se poezijom. Vodila je i vodi pjesničke tribine u okviru projekta Odvalimo se poezijom u zagrebačkom klubu Pločnik, u književnom klubu Booksa te u umjetničkom prostoru Živog ateljea u Zagrebu. Članica je grupe pjesnikinja koje djeluju pod neformalnim imenom G—rupa.
Objavila je knjige poezije: Plovna mjesta (Centar za kreativno pisanje, 2016) i Autobus za Trnavu (MeandarMedia, 2020).

O Tomislavu Domoviću:
Tomislav Domović rođen je 1964. godine u Zagrebu gdje se školuje i studira na Prometnom, Pravnom i Filozofskom fakultetu. Kroz život mijenja mnogo poslova, no pisanje ostaje konstantno. Poeziju i prozu kontinuirano objavljuje u brojnim časopisima, dnevnom tisku i na radiju. Uvršten je u više panorama i antologija hrvatskog pjesništva, te u čitanke hrvatskoga jezika. Autor je brojnih knjiga poezije, koje mu kroz vrijeme donose brojne nagrade (1987. godine 1. nagrada na Goranovom proljeću, uz mnoge druge), a 1996. godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi. Uskoro izlazi i njegova najnovija knjiga poezije, 100 ljubavnih i nijedna više.