TVORNICA (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta

Tvornice (i) slova

HDP surađuje u programu „TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta, projektu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i udruge BLOK, usmjerenom na poticanje čitanja, stvaranje angažirane čitateljske publike i afirmaciju pisane baštine.

U periodu od 20.9. do 20.10.2021. stalni postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla postaje prostor za čitanje. Na ukupno 5 punktova ucrtanih na mapi dostupna je raznorodna literatura od muzejskih publikacija, preko izdanja tvornica, tvorničkih monografija i „kvartovske“ literature (iz povijesti i suvremenosti Trešnjevke obilježene radničkom kulturom), do teorijskih i književnih djela, te zvučni zapisi izabranih književnih djela vezanih uz tehničku baštinu, industriju, rad i radništvo.

Programom „TVORNICE (I) SLOVA – čitanje na temu rada, industrije i kvarta“ Muzej nastavlja s praksama usmjerenim na povezivanje tehničke kulturne baštine i umjetnosti, u ovom slučaju književnosti i izvedbene umjetnosti, te s jačanjem društvene uloge kroz čvršće povezivanje s užom lokalnom zajednicom/kvartom u kojem je smješten (Trešnjevkom).

Program je osmišljen i provodi se u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i udruge BLOK.

Voditeljica programa: Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT)
Autorice programa u TMNT: Anica Tomić, Kosjenka Laszlo Klemar Autorica i koordinatorica programa BLOK-a: Ana Kutleša
Umjetničko oblikovanje zvučnih zapisa: Rajna Rajcz
Snimanje i montaža zvučnih zapisa: Srđan Kovačević
Selekcija knjiga: Ana Brnardić, Ana Kutleša, Kosjenka Laszlo Klemar 
Produkcija: Kosjenka Laszlo Klemar, Tea Kantoci
Dizajn: Nikola Križanac

Program su podržali: Ministarstvo kulture i medija, Hrvatsko društvo pisaca i Prostoria